

Saime Çağlı
Uzman Psikolog

GELİŞİM VE ZEKA TESTLERİ
WISC-R:
6-16 Yaş grubuna bireysel uygulanabilen bir zeka testidir. Test, sözel ve performans olarak iki bölüm ve 10 alt testten oluşur. Zeka bilgisinin yanında, çocuğun ve gencin öğrenme alanlarına ait bilgi de verir.
WAIS:
Yetişkinlere yönelik bir zeka testi türü olan WAIS Wechsler zeka ölçeği 16 yaş üzerindeki bireylere uygulanmaktadır. Kısaca WAIS-III olarak adlandırılan bu test uygulamasında sözel ve performans olmak üzere iki ana bölüm ve çok sayıda alt bölüm bulunmaktadır. Test yaklaşık olarak 1 saat ile 1,5 saat arasında sonlandırılmaktadır.
ANKARA GELİŞİMSEL TARAMA ENVANTERİ (AGTE):
Toplam 154 madde ve 4 alt testten oluşmaktadır. Bu alt testler; Dil-Bilişsel, Sosyal Beceri-Özbakım, İnce Motor ve Kaba Motor Gelişimini ölçen sorular içerir. Denver Gelişim Tarama Testi ile paralel sonuçlar verir. Çocuğun yaşına uygun dilimden başlayarak anneye ya da çocuğa temel bakım veren kişiye soruların sırayla sorulmasıyla uygulanır. Önemli olan, çocuk hakkında en sağlıklı bilgiyi elde edebilmektir.
METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUĞU TESTİ:
Bu test 5yaş 6 ay ile 6 yaş çocuklarına uygulanmaktadır. İlköğretime yeni başlayanların talimatlarını anlamaya hazırlıklı olup olmadıklarını ölçen bu test birinci sınıfın başında ya da anaokulun sonunda verilir.
GESSEL TESTİ:
7 yaşa kadar uygulanan test, kolaydan zora doğru, her yaşın seviyesine göre sıralanmış 7 şekilden oluşur. Bu test ile çocuğun zeka düzeyi ve gelişim yaşı hesaplanır. Görsel algı ayrımsallaştırma, bütünleştirme ve ince motor becerileri hakkında bilgi verir.
DENVER GELİŞİMSEL TARAMA ENVANTERİ:
Küçük çocuklarda var olan gelişimsel sorunları tespit etmek amacıyla geliştirilmiş bir ölçme aracıdır. Çocuğun yaşına uygun birtakım becerilerini değerlendirmek, gelişimsel olarak şüpheli durumları objektif olarak ölçmek ve risk altındaki çocukları izleyebilmek için 116 maddde ve 4 alt bölümden oluşan bir ölçektir.0-6 yaş arasındaki çocuklara uygulanan bir testtir.Anne&baba ve çocukla birlikte uygulama yapılmaktadır.
Anne&babadan çocukla ilgili bazı bilgiler alınır ve uygulamaya geçilir. Test formunda yer alan maddelerden anneye yöneltilmesi gereken sorular anneye yöneltilir ve çocuğun yapması beklenen maddeler ise çocuğa yöneltilir. Testin verilişinde standart yönergeye uyulması gerekmektedir.
PORTEUS LABİRENTLERİ TESTİ:
12 labirentten oluşan test ,7 ila 15 yaş arası çocuklara bireysel olarak uygulanmaktadır. Bu test ile zekanın performans kısmı ölçülmektedir.
CATELL TESTİ:
7-14 yaş arası çocuklara uygulanan bir zeka testidir. Zekanın performans kısmı ölçülür. Grup olarak uygulanılabilir.
KİŞİLİK TESTLERİ
MMPI (MINNESOTA ÇOK YÖNLÜ KİŞİLİK ENVANTERİ) :
Çok yönlü kişilik envanteri. Bireyin kişisel ve toplumsal uyumunu objektif olarak değerlendirmeyi amaçlayan bir testtir. Ergen ve yetişkinlerde kullanılır.
PEABODY RESİM KELİME TESTİ:
Çocuğun alıcı dil gelişimini ölçmek amacıyla uygulanan bir testtir. Her kartta sekiz resmin bulunduğu 50 karttan oluşmaktadır. Maddelere verilecek cevaplarda süre sınırı yoktur. 2,5-18 yaş arasındaki bireylere uygulanmaktadır. Bireysel bir test olup bir oturumda bir kişiye uygulanır. Bireyden kartın her iki yüzündeki dört resimden istenen resmi göstermesi istenir.
BEİER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ:
Birey tanıma tekniklerinden biri olan cümle tamamlama testi, projektif testler arasında yer alır. Bireyin paylaşamadığı, duygu ve düşüncelerini anlamaya yönelik bir testtir. Birey bu testte eksik cümleleri tamamlayış biçimiyle, ilgilerini, tutumlarını, arzularını, beklentilerini, sıkıntılarını vb. duygu ve düşüncelerini yansıtır. Bireyin iç dünyasına ait bilgiler edinmek istendiği zaman kullanılır.
Testin A formu 56 eksik cümleyle 8 ile 16 yaşlar arasındaki çocuklara uygulanmaktadır. B formu ise, 67 eksik cümle ile daha ileri yaşlardaki çocuklara uygulanmaktadır. Projektif bir teknik olduğundan uzmanlık gerekmektedir. Bireysel olarak ya da belli bir gruba uygulanabilir. Yönerge okunarak, bireyin eksik cümleleri tamamlaması istenir.
GOODENOUGH-HARRIS İNSAN RESMİ ÇİZME TESTİ:
Bireylerin zihin gelişimini ölçmeyi amaçlar.Küçük çocukların genel yetenek düzeylerine ilişkin bir bilgi vermektedir.Bir çizim testidir.Zihinsel geriliğin belirlenmesinde önemli bilgi verir.Ancak birey hakkında karar verirken sadece bu test kullanılmamalıdır.Süreli bir test değildir.4-14 yaş arasındaki çocuklara uygulanmaktadır.Gerektiğinde grup testi olarak da kullanılmaktadır.Çocuktan boş bir kağıda insan resmi çizmesi istenir. Projektif olarak ta değerlendirilebilir.
BELLEK TESTLERİ
BENTON GÖRSEL BELLEK TESTİ:
8 yaş ve üstü çocuklara uygulanan, göstermeli ve çizimli olmak üzere iki kısımdan oluşan, görsel belleği ölçen performans testidir. Bireysel uygulanır.
BENDER GESTALT GÖRSEL MOTOR ALGILAMA TESTİ:
Bender Gestalt Görsel Motor Algılama Testi Ayşe Yalın ve Oya Somer tarafından Türkçeye uyarlanmıştır. Bu test, 5-11 yaş arasındaki bireylere uygulanan bireysel zeka testi olarak kullanılır. Zekanın Görsel devinimsel motor algılamasında gerilik , regresyon, fonksiyon kaybı, ve organik beyin hasarlarını saptamak amacıyla kullanılmaktadır. 9 şekilden oluşmaktadır ve bu şekilleri kişinin çizmesi istenir. Görülen ve çizilen şekillerin her bir farklılığı farklı puanlandırılarak kişinin görsel motor algılama puanı hesaplanır. Sınırlandırılmış süre uygulaması yoktur.
DİKKAT TESTLERİ
FROSTİG TESTİ:
4-8 yaş arası çocuklara uygulanan, görsel algılamayı saptamaya yönelik bir performans testidir. Bireysel ve grup olarak verilebilir. El-göz koordinasyonu, şekil-zemin ayırımı, şekil sabitliği,(Değişmezliği), mekan-konum algısı (uzaydaki pozisyon),mekan ilişkilerinin algısı (uzay ilişkileri) gibi 5 algısal beceri değerlendirilir.
NÖROPSİKOLOJİK TESTLER
1. Görsel İşitsel Sayı Dizileri Testi B Formu (GİSD-B): Kısıtlı sistemler, dikkat, kısa süreli bellek
2. İşaretleme Testi Türk Formu: Görsel mekansal algılama, sürekli dikkat (vijilans), görsel tarama, ataklık, tepki hızı ve mekansal ihmali
3. Wisconsin Kart Eşleme Testi: Karmaşık (yönetici) dikkat, özellik belirleme, perseverasyon, çalışma belleği, yönetici işlevler, kavramsallaştırma, soyut düşünmeyi ölçer.